E, mint erkölcs

Safarovot kiadni hazájának, ahol hősként ünnepelik, és ezáltal bármilyen jellegű előzetes elemzés híján is megjósolhatóan fasírtba keveredni Örményországgal – ez vagy végtelen ostobaság vagy valamilyen már jó ideje szövögetett politikai kombináció része.

Ha a magyar diplomáciában egyszerre állt le minden felelős vezetőnek az agyműködése, akkor nincs miről beszélni.

Ha egy nagyobb terv része a kiadatás, akkor nem fognak beszélni.

Az erkölcs egyik esetben sem kerül szóba, mint olyan, megmarad Facebook forradalmár, kommenthuszár romantikának.

 

P, mint politika – talán egy

Mondjuk, legyen a pénz

Azerbajdzsán rohamosan gazdagodó olajország, GDP-je kidönti államkincstárának falait, az országhatár felé hömpölyög és helyet keres magának a világban.

Az IMF a magyar kormány nyakára teszi a kést, a követelt megszorítások, a kommunikált szabadságharc okán elfogadhatatlan – az államcsőd még inkább, ugyanúgy.

A magyar óriáscégek kivételezett státuszt nyerhetnek az üzleten, az államkötvényeink hirtelen a legvonzóbb perspektívává léphetnének elő, az olaj és földgáz ömlene – itt írjátok alá, kéri a magyar kormány illetékeseit kánonban a magyar vállalatigazgató és az azeri diplomata.

Az erkölcs, mint olyan magánemberi attitűd, a politika és anyagi nyereség kézzelfogható – mormolhatják, és előkerül a töltőtoll.

 

P, mint politika – talán kettő

Mondjuk, lenne egy kérésük.

Az Egyesült Államok elnökének. Ahol Obamának úgy kell egy, az elnökválasztás külpolitikai dimenzióját tematizáló konfliktus, ami könnyű győzelemmel kecsegtet, mint egy falat kenyér.

Az amerikai hadsereg ragadozóinak. Akiknek egy Irán elleni expanzióhoz úgy kell egy mámoros, könnyen elkötelezhető megbízható szövetséges a Kaukázus déli részén, mint egy falat kenyér.

Az orosz medvének. Akinek rég tüske már a nyugati demokráciák által bársonyba pólyált, a nagyszámú diaszpóra által pénzelt keresztény állam, a részükről preferált azeriek ellenében. Egy kínos, tőlük látványosan független nüansz miatt kitört konfliktus kapcsán történő béketeremtő bevonulásukat a térségbe igazán senki sem kérhetné számon rajtuk.

Az izraelieknek. Az Iránnal kokettáló örmények felhergelésére Safarovnál jobb eszközt egy lángoló bokor sem tudna kitalálni. Ezután már csak pár jól elhelyezett diplomáciai duruzsolás kell, és a Kaukázus kicsiny szeglete lángba borul. A Holt-tenger melléki csúcstechnikával felszerelt azeri hadsereg látványos sikereit látva a konfliktusban a perzsák sem maradnak némák, erre pedig már válaszolnia kell a világ csendőrének. Az USA Irakban felszabaduló dologtalan katonai kontingense néhány kilométerrel odébb veri fel sátrait. A fegyverbiznisz csak apró, de nem elhanyagolható járulékos nyereség.

Azoknak, kik olajvezetékkel kelnek s fekszenek. Azeri olajmezők és kaukázusi engedékenység nélkül nincs Oroszországot megkerülő menekülőút. Energetikai óriások és országaikat a súlyos orosz mancstól féltő államfők egyként győzködik Baku vonakodó főemberét. Mi ehhez képest egy ember? S mire annyit mondunk balta, már fektetik is le a betoncsöveket.

A nyomásgyakorlás hatásos, ősi praktika, s az erkölccsel és ikertestvérével, a lelkiismerettel szemben nehezebben hessentgethető félre.

 

T, mint tisztázzunk valamit

Egyértelmű arcvesztéssel járó, nemzeti és nemzetközi felháborodást gerjesztő, csupa politika veszteségeket fialó lépést hasra ütve nem hoz meg semmilyen kormány.

Lehet kutyázni, dilettánsozni, átvertekminketezek-ezni, de ezt komolyan is gondolni végtelenül naiv.

Lehet elvárni, hogy a Külügyminisztérium indokolja meg lépését, de titkos egyezségeket ritkán szoktak plakátokon magyarázgatni a lelkes plebsnek.

Lehet sajnálni a meggyilkoltat, acsarogni a gyilkosra, de a világpolitika gépezete az érzelmek vezérelte porszemektől még csak meg sem reccsent. Soha.

 

K, mint következtetés

Mivel a kormány, a Fidesz, a KIM és a döntéshozás prominensei szűkszavú közleményeikkel a sorok közt elsuttogva jelezték, hogy az ügyről nem áll módjukban bővebb magyarázattal szolgálni, ezért nyilvánvalónak látszik, hogy szájukat magasabb szintről pecsételték le.

Ha valamit jószándékúan, de elrontottak volna, akkor most fejek hullanának.

Ha átverték volna a teljes diplomáciánkat, akkor most fejek hullanának.

Ha alku köttetet, akkor csak egy esetben fognak fejek hullani – ha valaki megszólal. 

Címkék: politika erkölcs azerbajdzsán örményország diplomácia alku

A bejegyzés trackback címe:

https://disputalas.blog.hu/api/trackback/id/tr634747307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása